W kuchennym amoku

Wpisy

  • wtorek, 13 sierpnia 2013
    • Kuchnia koszerna

      Kuchnia koszerna to głównie różnego rodzaju ryby. Według tej religii ryba jest symbolem płodności i dlatego też wiele wieczornych posiłków to właśnie ryba. Jednym ze znakomitych przepisów jest ryba faszerowana, którą należy oczyścić napełnić farszem i zaszyć. Następnie trzeba ją gotować i podawać ostudzoną i pokrojoną w plastry.



       

      Polacy mają coraz bardziej otwarte poglądy i umysły. Powoli stajemy się tolerancyjnym społeczeństwem i to co jeszcze kilka lat temu nas szokowało teraz wydaje się być normalnością. Co prawda zdarzają się jeszcze ekstremalne przypadki nienawiści i rasizmu jednak większość z nas godzi się już na poznawanie nowych kultur.


       

      A to co nas najbardziej przyciąga w poznawaniu nowych nacji jest to kuchnia. Nigdy nie uda nam się dobrze poznać żadnego kraju jeżeli nie będziemy próbować regionalnych potraw. Dzisiaj postanowiłam Wam przybliżyć kuchnię koszerną. Chociaż my Polacy często mamy na pieńku z tą religią to trzeba przyznać, że w kultywowaniu tradycji są oni naprawdę dobrzy.



      Kuchnia koszerna to narodowa kuchnia Żydów, wiążąca się z wieloletnią tradycją i charakteryzująca się przestrzeganiem koszerności. Potrawy według zasad obowiązujących w Biblii dzieli się na koszerne czyli na te dozwolone oraz na te zakazane. Kuchnia koszerna wyklucza spożywanie niektórych mięs, krwi, skorupiaków, niektórych ryb oraz łączenie mięsa z mlekiem. Oczywiści Żydzi mogą jeść mięso, ale muszą mieć pewność co do jego pochodzenia, jeżeli dane zwierze nie zostało ubite według religijnego rytuału zwanego szechitą to nie jest koszerne i nie nadaje się do jedzenia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kuchnia koszerna”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      hanadorota
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 sierpnia 2013 16:42
  • czwartek, 25 lipca 2013
    • Warzywny Biryani

      Uwielbiam różnego rodzaju kulinarne ciekawostki. Często jem w knajpkach, które kuszą mnie po prostu apetycznym zapachem wydobywającym się z ich kuchni czy też nazwą. Ostatnio będąc na wakacjach skusiła mnie Nepalska knajpa... jedną z najlepszych potraw jaką miałam  okazję zjeść było warzywne Biryani.

      Próbowałam zrobić to danie w domu i powiem wam, że nawet jest to możliwe, ale i tak wersja z knajpki była o wiele lepsza. Niestety.



       

      Warzywne Biryani składniki:

      2 szklanki ryżu Bismati

      1 szklanka warzyw - różyczki kalafiora, ziemniak, marchewka, zielona fasola

      150 gram zielonego groszku

      duża, drobno posiekana cebula

      2 drobno posiekane papryczki chilli

      sól do smaku

      1 łyżeczka czerwonej papryczki chilli w proszku

      2 łyżeczki cynamonu i kimnku

      4 goździki

      1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

      4 pomidory

      1/2 kubeczka jogurtu naturalnego

      4 łyżeczki oleju

      1/2 łyżeczki nasion gorczycy

      3 łyżeczki rodzynek, orzechów nerkowca

       

      Sposób przygotowania

      • trzeba umyć ryż Bismati przed ugotowaniem. Ryż gotować w 3 3/4 szklanki wody z dodatkiem soli do smaku i 2 łyżkami rodzynek i orzechów. Najlepiej go ugotować w szybkowarze, na patelni lub nawet w mikrofalówce.
      • Wszystkie świeże warzywa trzeba pokroić w cienkie kawałki i podsmażyć na patelni. Groszek też.
      • Na patelnię dajemy gorczycę, zielone chilli, cynamon, kminek, goździki, pieprz i mieszamy pół minuty. Kolejno dodajemy cebulę i smażymy aż się zarumieni. Dodajemy sól i czerwone chilli w proszku. Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę.
      • Mieszamy ugotowany ryż  z warzywami. Dodajemy pozostałe nam rzeczy.

       

      Tylko ja z jogurtu robiłam sos do polewania całości po trochę. Można też dodać jogurt do ryżu i warzyw od razu.

      Macie może jeszcze jakiś inny przepis na Biryani? Bo w tym mi czegoś brakuje...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      hanadorota
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 lipca 2013 15:10
  • poniedziałek, 01 lipca 2013
    • Tradycyjne polskie dania

      Jedzenie i gotowanie to pasja wielu osób, uwielbiamy wypróbowywać nowe produkty, szukamy różnych przepisów i dzielimy się nimi z przyjaciółmi.I chociaż nowoczesne potrawy są przez nas bardzo lubiane, to w dużej mierze jesteśmy tradycjonalistami i najbardziej lubimy kultowe polskie dania. Nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji bez pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Przepisy na takie tradycyjne polskie dania najczęściej przechodzą z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie i mamy skrzętnie zapisywały je w zeszytach aby potem przekazać je właśnie nam.

      Jeżeli chodzi o pierogi to wspomniane wcześniej z kapustą i grzybami są moją ulubioną wersję. Ale w Polsce tradycyjne są także pierogi z serem, owocami czy ziemniakami i cebulką. Mój przepis na pierogi z kapustą jest następujący:


      Ciasto: pół kilo mąki pszennej, szklanka ciepłej wody, żółtko, łyżeczka, masła, sól


      Farsz: pół kilo kiszonej kapusty, 10 dag suszonych grzybów, cebula, olej, sól, pieprz

      Z podanych składników należy najpierw zagnieść ciasto. Zamiast żółtka można użyć całego jajka, wówczas ciasto będzie twardsze i bardziej elastyczne.Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i ugotować, najlepiej w wywarze warzywnym lub mięsnym. Wcześniej namoczone grzyby ugotować osobno.Kapustę i grzyby odsączyć i posiekać, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Do farszu można również dodać kilka łyżek posiekanej i zrumienionej cebuli.Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjne polskie dania”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      hanadorota
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lipca 2013 17:05
    • Proste przepisy.

      Kiedy nasza kuchnia jest już urządzona to teraz przydałoby się w niej coś ugotować. W Polsce od jakiegoś czasu panuje moda na gotowanie, mnóstwo jest kulinarnych programów z których można czerpać inspiracje, a zawód kucharza w dzisiejszym świecie to bardzo popularne i prestiżowe zajęcie.

      Jeżeli lubisz gotować to na pewno masz mnóstwo pomysłów i kilka swoich ulubionych dań. Jeśli jednak dopiero zaczynasz i nie chcesz się zniechęcić jakimiś trudnymi przepisami to polecam coś z kuchni nowoczesnej. Tam dania przygotowuje się naprawdę szybko i nie trzeba mieć sporych umiejętności, żeby móc popisać się swoimi potrawami. 

      Ja na przykład bardzo lubię wszelkie dania z makaronami. Oczywiście spaghetti to jedna z prostszych potraw, ale ja proponuję Wam coś innego. Przygotowanie tej potrawy to około 20 minut. Potrzebny nam będzie makaron rurki, pieczarki, papryka, pierś z kurczaka i szpinak. W czasie kiedy będzie gotował się nasz makaron, musimy po kolei podsmażać pozostałe składniki. Zaczynamy od piersi z kurczaka, kroimy ją kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy go do pustego naczynia, i smażymy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki, znowu je przekładamy do naczynia. Teraz podsmażamy  szpinak z odrobiną śmietany. W tym czasie nasz makaron na pewno się już ugotował, odcedzamy go przekładamy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy szpinakiem ze śmietaną. Danie jest banalnie proste, ale za to bardzo smakowite. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      hanadorota
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lipca 2013 17:03
    • Urządzanie kuchni

      Urządzając swoje wnętrza musi myśleć nie tylko o zaoszczędzeniu kosztów, ale przede wszystkim o wygodzie. Jeżeli dobierzemy niefunkcjonalne meble to raz dwa okaże się, że trzeba będzie je wymienić na nowe.

      Jak wiadomo sercem każdego domu jest kuchnia, pomieszczenie to nie służy tylko do przygotowywania posiłków. w kuchni bardzo często przyjmujemy gości, i już niejednokrotnie przekonaliśmy się, że najlepsze imprezy odbywają się właśnie w tym miejscu. Urządzając kuchnię musimy zadać sobie kilka podstawowych pytań. Przede wszystkim musimy wiedzieć, czy w tym pomieszczeniu będziemy jadali rodzinne śniadanie i obiady. Jeżeli tak to potrzebny nam będzie stół oraz kilka krzeseł. Poza tym nie bez znaczenia jest także rozmieszczenie szafek, w trakcie gotowania bardzo często sięgamy po różnorodne naczynia, patelnie i garnki. I to właśnie w tej strefie gdzie będzie się gotować muszą znaleźć się szafki z tymi naczyniami. Musimy mieć zawsze pod ręką deskę do krojenia, nóż i podstawowe przyrządy. Potrzebny będzie nam także duży blat oraz wygodny zlew. 

      W części jadalnej oprócz stołu może znaleźć się także kilka szafek w których będziemy przechowywali naczynia. W każdym domu z pewność jest zastawa, którą używa się na co dzień, ale są także takie talerze które wyciągamy na specjalne okazje. Pod ręką powinna być zastawa na co dzień, natomiast ta druga może być głębiej schowana. 

      W urządzaniu kuchni ważne są także kolory i dodatki. Teraz bardzo modne są jasne wręcz białe szafki a do nich dobiera się srebrne dodatki, może to być na przykład półeczka na wino, praktyczne metalowe koszyki, słoiki do przypraw a także zegarek. Jeżeli nie mamy na niego miejsca to polecam kupić jakąś wersję nadającą się do przyklejenia na lodówkę. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      hanadorota
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lipca 2013 17:02

Kalendarz

Grudzień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Kanał informacyjny